Galanta a slovenské mestá v grafike zo 17. - 18. storočia

Galanta a slovenské mestá v grafike zo 17. - 18. storočia

Galéria

Galanta a slovenské mestá v grafike zo 17. - 18. storočia

Galanta a slovenské mestá v grafike zo 17. - 18. storočia

Na výstave Galanta a slovenské mestá v grafike zo 17.- 18.

storočia uvidíte viac ako tridsať grafických listov - rytín a leptov, ktoré zobrazujú plány miest, ich opevnenia a krásne veduty zo 17. a 18. storočia, medzi inými Levice, Nové Zámky, Trnavu, Nitru, Komárno,Fiľakovo, Štúrovo, autorov ako Merian, Peeters, Krekwitz a Daniel Meisner, ktorý sa narodil v Chomutově v roku 1585. Môžete tiež obdivovať krásnu a vzácnu medirytinu Bratislavy pochádzajúcu z diela Braun, Hogenberg: Civitates orbis terrarum, prvýkrát vydanú v roku 1588.

Samozrejme uvidíte tiež vedutu Galanty, ako ju zachytil v 17. storočí Justus van der Nypoort pochádzajúci z holandského Utrechtu. Jeho 110 medirytín uhorských miest, každá doplnená v hornej časti geometrickou konštrukciou, tvorilo súčasť učebnice geometrie, ktorú vydal Anton Ernst von Birkenstein vo Viedni pre svojho žiaka, mladého následníka trónu princa Jozefa, syna uhorského a českého kráľa, rakúskeho arcivojvodu a

cisára Svätej ríše rímskej Leopolda I. Niektoré z týchto rytín sú pre nás dnes jediným dokladom, ako vyzerali mestá, ktoré už zanikli. Grafické listy pochádzajú zo súkromnej zbierky a kurátorom je Aldo Tenedini. Poďakovanie za spoluprácu a pomoc pri organizácii patrí pánovi riaditeľovi Gymnázia Janka Matúšku Petrovi Černému a pani profesorke Ľubici Kozmerovej a tiež pánovi Tomášovi Lazarovi za odborné rady.

Vernisáž sa uskutoční v Renesančnom kaštieli v Galante dňa 11.8. 2016 o 19 hodine, výstava potrvá do 30.8. 2016.

Dĺžka podujatia: 120 minút
Rok výroby: 2016
Dátum lokálnej premiéry: 11. august 2016

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.